Nosač pojilice za svinje 45˚ 1/2” Inox – Nerdjajući čelik

Lokacija: Sremska Mitrovica (Srbija, Sremska Mitrovica)
Stanje: Novo
Garancija: Nije nevadeno

Tekst oglasa

Nosač pojilice za svinje 45˚ 1/2” Inox – Nerdjajući čelik

 

Pri rođenju, telesna težina praseta je 82 procenta vode. Do trenutka kada svinja dostigne tržišnu težinu od 100 kg, voda čini samo 51 procenat ukupne komponente telesne težine. To dokazuje koliko je voda važna tokom života svinje, jer ona čini više od polovine njene težine.

 

Tokom prve nedelje života praseta uglavnom pije mleko od krmače. Međutim, ubrzo nakon prve nedelje prasad počinje da pije vodu. Često je voda dostupna prasadi kroz sistem vodosnabdevanja stajaća i topla. Kiseonik u kombinaciji sa vodom može postati izvor bakterijske infekcije, kao što je MRSA (meticilin-rezistentni Staphylococcus aureus), kada temperature pređu 20 ° C. Stoga je veoma važno da se voda u vodovodnom sistemu očisti i dezinfikuje pre upotrebe.

 

Istraživanja pokazuju da se unos hrane za prasice povećava kada rano počnu da piju vodu, što rezultira većom težinom po prasetu. Generalno, rastuće svinje piju tri puta više vode nego što jedu suvu hranu. Praseća krmača dnevno pije najmanje 20 litara vode, u zavisnosti od klime i uslova okoline. Kada krmača ima poteškoće da ustane, smanji unos hrane, pokaže simptome konstipacije, a prasad može sisati samo kad stoji, krmača treba da se oglasi: krmača ne pije dovoljno.

 

Kako odabrati odgovarajući sistem za piće

Pri odabiru sistema za piće, važno je obratiti pažnju na životnu sredinu, sistem držanja, temperaturu, hranu i telesnu težinu svinja. Pružanje vode za piće na temperaturi nižoj od 20 ° C omogućava adekvatan unos tokom vrućih uslova. Pored toga, važno je obezbediti dovoljno mogućnosti za piće u svakoj nipli. Neke svinje neprekidno zastrašuju druge svinje, sprečavajući ih da dođu do mesta za piće. Stoga se svinjama u grupi preporučuju najmanje dve pojilice.

 

Kako odabrati odgovarajući sistem za piće

Dostupna je široka paleta pojilica. Pojilice za ugriz, pojilice za vlažno hranjenje i pojilice u spreju su najčešće korišćene svinjske pojilice. Bradavice za vlažno hranjenje i prskanje postavljaju se u korita. Pojilice za ugriz su postavljene pod uglom od 45 stepeni, visina zavisi od visine svinja. Za detaljne informacije pogledajte tabelu 1.

 

Kako odabrati odgovarajući sistem za piće

Položaji pojilice

Visina i položaj pojilaca svinja zavise od vrste pojilica, tipa tovilišta i starosti svinja. Pojilice su uglavnom postavljene 5 centimetara iznad visine ramena za najmanju svinju. U praksi, međutim, nije moguće izmeriti sve svinje i kontinuirano prilagođavati visinu pojilice. Zbog toga su pojilice za ugriz postavljene na zid na fiksnoj visini unutar zadatog opsega. U nekim tovilištima nekoliko pojilaca postavljeno je na različitim visinama kako bi se osiguralo da svaka svinja ima lak pristup pojilicama.

 

 

Pojilice treba postaviti 5 centimetara iznad visine plećke.

 

Pojilice ne smeju biti postavljene u ugao. Kako se svinje osećale sigurnije u blizini zidova da izvrše nuždu, pojilica u uglu bi mogle biti kontaminirane. Idealno mesto za postavljanje pojilice je blizu hranilice. Kada postavljate dve pojilice, stavite ih blizu jednu drugoj. Ako su previše udaljene, jedna će najverovatnije biti nekorišćena i postaće prljava, što predstavlja opasnost po zdravlje.

 

Optimalna brzina protoka

Može se desiti da prva pojilica u tovilištu ima veću zalihu vode od poslednje. To može dovesti do poteškoća u obezbeđivanju svake svinje željene količine vode. Takođe može rezultirati neispravnim doziranjem lekova za svaku svinju. Da bi se postigla željena brzina protoka vode od prve do poslednje pojilice sistema za dovod vode, na pojilicu za svinje može se postaviti poseban regulator pritiska vode.

 

Obrasci pijenja

Istraživanja pokazuju da svinje imaju različit obrazac pijenja. Svinje i krmače piju uglavnom između 15 i 21 sata. sa drugim vrhuncem između 5 i 11 sati. Suprasne krmače piju uglavnom između 8.30 i 17 sati, a krmače u laktaciji piju tokom celog dana da bi proizvele dovoljno mleka. Poznavanje načina pijenja svinja pomaže im u obezbeđivanju dovoljno vode tokom ovih vrhova. Brzina protoka prilagođena preciznim regulatorom doprinosi snabdevanju svinja dovoljnom količinom vode da piju ono što im je potrebno i da sazrevaju kao zdrave svinje.

 

Ukratko

Voda je jedna od previđenih ishrana za svinje. Optimalno upravljanje vodom doprinosi uzgoju zdravih i profitabilnih svinja. Najčešće greške su neredovno ispitivanje vode, premalo mesta za navodnjavanje i odstupanje protoka vode. Ugao postavljanaj pojilice obezbeđuje da se voda gotovo i ne prosipa jer ide direktno u grlo životinje.

 

 

Mogućnost ličnog preuzimanja u Sremskoj Mitrovici ili Stop Shop-u Borča uz prethodni dogovor.

Siniša 063/545-823

 

Obnovljen:

Cena: 450,00 din