TURSKA SOBA, masiv oraha, plitki duborez sa sedefom, XIX vek

Lokacija: Beograd - ostalo (Srbija, Beograd)
Stil: Tradicionalni
Vremenski period: 1800-1899
Originali/Reprodukcije: Originali
Mesto porekla: Azija
Kategorije: Garniture za dnevne sobe

Tekst oglasa

Sastavni delovi TURSKE SOBE rađeni su u masivu oraha, tehnikom takozvanog „plitkog” duboreza, u određenim delovima ukrašen sa sedefom. Ovakav vid rada je dosta redak, tako da DOSTA POVEĆAVA, kako materijalnu, tako i kolekcionarsku vrednost same sobe. Način rada i ukrašavanja i matematička preciznost samog rada u duboreznom delu potvrđuje da se radi, najverovatnije o posebnoj porudžbini i za poručioca koji je u tom periodu pripadao visokom društvenom rangu. Ono što je sigurno, a što i potvrđuje deo teksta iz knjige LES ARTS DECORATIFS TURCS, profesora Esada Arsevena, je da su pripadajući elementi sobe rađeni u XIX veku, jer kasniji radovi na sličnim elementima nisu rađeni sa takvom preciznošću i sa ukrasima od sedefa, na način kako je to ukomponovano na opisanim komadima. Soba je kompaktna, restaurirana po svim pravilima koja su neophodna za visokoprofesionalni pristup konzervaciji i restauraciji stilskog nameštaja. Odabir dekorativnog tekstila je takođe dobar, sa stilizovanim cvetnim motivom, u kvalitetu brokatne svile.

Sve ovo je samo potvrda da se radi o TURSKOJ SOBI koja je od izuzetno velikog kulturno-umetničkog značaja, velike kolekcionarske vrednosti, koja pored ovih karakteristika ima i svoju upotrebnu vrednost.

Ekspertizu No. 0195 i opis (uvek se može dati na uvid) je izvršio 23.03.2003 god. doc. FPU Zvonko B. Petković, dipl. arh., konzervator za nameštaj i metale, ATELJE JOVAN

 

Objavljen:

Cena: nije navedena