Semenje

Lokacija: Pančevo (Srbija, Pančevo)
Kategorije: Semenje

Tekst oglasa

Tikvice su najstarije kulturne biljke.Meso tikava i semenke je veoma zdravo i ukusno.Cukini(zucchini) su vrsta tikvica koje mogu biti od zute do tamnozelene boje.Tikvice se beru kada dostignu duzinu od 20 cm.Mogu se jesti i sirove
Meso tikava je male hranljive vrednosti, 100 g jestivog dela ima oko 20 kalorija. Sadrži hranljive materije (belančevine, ugljene hidrate, masti, celulozu), mineralne soli (kalcijum, fosfor) i vitamine (A i C). Izuzetno je bogata vodom. Tikvice imaju veću primenu u ishrani nego rođake bundeve. Lako i jedostavno se pripremaju. Sasvim mlade ne moraju ni da se ljušte niti da se odstranjuje seme. Mogu se pripremiti sirove za salatu, a veće za prženje, punjenje, musake, variva i druga složena slana jela. Vrlo su ukusne za pripremu poslastica, a koriste se i kozmetici.
Lekovita svojstva: povoljno utiče na izlučivanje mokraće, pa se preporučuje u dijetoterapiji osoba koje boluju od reumatizma, zapaljenja bubrega i mokraćne bešike. Tikvice deluju ublažavajuće i smirujuće, imaju blago protivupalno dejstvo, pa su pogodne u ishrani bolesnika koji boluju od zapaljenja tankog creva. U svim ovim slučajevima uzima se kao kuvana ili pečena ili kao isceđen sok. U vidu kompota, uzeta ujutro na prazan želudac, deluje kao sredstvo protiv zatvora.
Semenke tikava sadrže: proteine, masti, šećer, mineralne materije (kalcijum, kalijum, magnezijum, gvožđe, cink), vitamine B i C, karotin, tokoferol, organsku kiselinu i smolaste materije. Semenke pomažu u lečenju prostate i slabosti bešike i kao lek protiv glista.
Evo i jednog od mnogobrojnih recepata 
Torta od rendanih tikvica i kisele pavlake, dobija se savrseno hladno predjelo, koje je dekorativno i jednostavno da se napravi, bez ijedne kapi masnoce, bez ikakvog przenja i pohovanja
1. U dva suda narendati po jednu veliku ociscenu tikvicu, posoliti i ostaviti 20-ak minuta da puste vodu.
2. Ukljuciti rernu na 180 stepeni. Umutiti 3 jaja mikserom, oko minut, dodati iscedjene tikvice i 3 kasike brasna, ne sme da bude tecno, nego kompaktno, a ako je retko, dodati brasno jos malo i seckani persun. 
3. Pleh ( 35x25 ) obloziti pek papirom i bez ikakvog uljenja izliti smesu, lepo poravnati da bude iste debljine i peci 20 minuta.
4. Za to vreme mutiti za drugu koru, ovu prvu izvaditi, skinuti odmah papir, vratiti ga u pleh, isipati smesu i peci.
Dobicete dve tanke korice, koje su cvrste i meke u isto vreme, ne kidaju se i mogu se seci da se "kroje" prema velicini cinije u kojoj se servira slana torta. Ja je redjam u srednjoj vatrostalnoj ciniji, svaki red kore premazujem kiselom pavlakom i odlayem u frizider.

Kupujete 5 semenke,Saljem posle uplate na racun + troskovi postarine od 46 din.
Pogledajte i ostale moje aukcije,hvala!

Obnovljen:

Cena: 90,00 din