Vršac SELEN zacinska biljka DOMACE SEME

Lokacija: Vršac (Srbija, Vršac)

Tekst oglasa

Lekovita biljka i začin

Selen je biljka mediteranskog porekla, ali je proširena na čitavu južnu Evropu.Moze se sejati kako u jesen tako i u prolece (bolje u jesen kao i celer i pastrnjak). Selen je mirisna, trajna zeljasta biljka, visoka do 2m. Koren je vrlo krupan i razgranat. Listovi su tamnozeleni i 2-3 puta perasto deljeni. Cvetovi su udruženi u štitaste cvasti svetložute boje. U korenu i plodu ima do 1% elarskog ulja. 
U lišću ima do 100 mg vitamina C. Selen je prijatan, aromatičan i bezopasan diuretik, stomahik i karminativ,često se daje zajedno sa drugim štitaricama za lečenje organa za varenje, i disanje. Ima lekovito dejstvo kod bolesnika koji imaju grčeve u crevima. Osim kao diuretik, selen se upotrebljava i kao stomahik, karminativ i blag ekspektorans. 
Blag čaj od sušenog lista selena koristi se za ispiranje bolnog ždrela i protiv groznice. 
Koren selena pomaže pri oboljenju bubrega i mokraćnih kanala, u lečenju gihta i otklanjanju reumatičnih bolova. Lečenje:selen ima snažno diuretično dejstvo, pa se koristi za izbacivanje tečnosti. Za lečenje se upotrebljava etarsko ulje korena, koren, plod, list, a ređe zeleni izdanak 
U kulinarstvu 
Selen ima oštar miris u početku slatkast, posle oštar, malo gorak, biberast veoma intenzivan ukus 
Seme, listovi i stabljike selena su aromatični, ukusa sličnog celeru; njime se može obogatiti ukus čorbi i paprikaša.S obzirom na to da aroma selena dobro podnosi duga krčkanja, za razliku od celera, koristi se za vegeterijanska jela, kuvani pirinač, nadeve za povrće i za aromatizovana pečenja.Sveži listovi se mogu dodati salatama i povrću. 
U zimskom periodu dodaje se hlebu i raznim pecivima, njime se začinjavaju jela od krompira i kupusa.Takodje se koristi i za pripremu biljnog putera, salata, marinada, sosova, supa, mlevenog govedjeg I ovčijeg mesa.Može se koristiti u kombinaciji sa lišćem peršuna, vlašcem, majčinom dušicom ruzmarinom crnim biberom. 
Takodje se koristi i u proizvodnji rakija travarica. 
Kupujete 15 semenke,nema puno u zalihama.Saljem posle uplate na racun+46 din za postarinu. 
Pogledajte i ostale moje aukcije,hvala

Obnovljen:

Cena: 199,00 din