Artičoka, rasad

Lokacija: Banatski Brestovac (Srbija, Pančevo)

Tekst oglasa

U ishrani ljudi, ARTIČOKA kao povrće, koriste se mladi pupoljci artičoke, koji se još uvek nisu u potpunosti otvorili, kao i cvetovi artičoke koji se beru dok su još mladi i zatvoreni.

List poseduje supstancu koja se naziva cinarin i koja stimuliše probavni sistem, stimuliše lučenje žuči, i supstancu silimarin koja je antioksidant, i ima izuzetno povoljno dejstvo u prevenciji raka dojke, prostate i raka grlića materice.

Celokupna biljka, koren, stabljike, listovi i cvetovi imaju veoma značajna lekovita svojstva: ona snižava nivo holesterola u krvi, naročito takozvanog lošeg (LDL) holesterola, može da ublaži mučninu ali i reumatske tegobe, podstiče rad bubrega, sprečava nastanak opstrukcija na nivou urinarnog trakta, stimuliše funkciju probavnog sistema i  suzbija nastanak crevnih infekcija.

Artičoka je odlična namirnica za dijabetičare jer ne poseduje velike količine šećera.

Takođe, ima veliki pozitivan uticaj na funkciju jetre jer joj pruža neophodnu pomoć u detoksikaciji i prečišćavanju organizma od brojnih otrova i toksina koji se mogu naći u hrani, ili dospeti u organizam upotrebom lekova i alkohola.

Obnovljen:

Cena: 120,00 din