Lekovita tibetanska gljiva za pravljenje kefira, Kefirna zrnca

Lokacija: Futog (Srbija, Novi Sad)

Tekst oglasa

Prirodni probiotik!
Kefirna zrnca, kao i čitava kultura njihove upotrebe i upotrebe kefira uopšte vode poreklo sa Kavkaza gde stanovništvo hiljadama godina unazad živi zdravo i dugovečno bez ikakvih bolesti što pripisuju konzumaciji napitka spravljanog od kefirih zrnaca.
  Kefirna zrnca su po sastavu mešavina proteina, aminokiselina, lipida i topljivih polisaharida, sadrže simbiozu između sojeva kvasaca i velikog broja dobrih, mlečno-kiselih bakterija koji laktozu u mleku pretvaraju u mlečnu kiselinu i omogućava mu kiselkast ukus i neograničen rok trajanja. Pored više od 30 sojeva bakterija i raznih vrsta kvasaca kefir predstavlja idealan probiotski napitak.
  Kefirna zrnca su večna, odnosno nemaju rok trajanja i nemoguće ih je proizvesti u laboratoriji. Ako pažljivo brinete o njima, trajaće vam ceo život i sama će se razmnožavati.
  O zdravstvenim učincima kefira se dosta piše što možete naći na internetu ali najvažniji je po meni što jača imuni sistem. Osim toga reguliše probavu, izbacuje pesak iz bubrega , savetuju ga osobama sa visokim krvnim pritiskom, reguliše masnoću i nivo šećera u krvi, značajan je njegov pozitivan učinak kod bolesti respiratornih puteva kao što je bronhitis i astma a savetuju ga i kod neuroloških i psiholoških problema kao što su nesanica i depresija. Savetuje se damama u menopauzi za regulisanje simptoma iste( kao što su valunzi, nervoza, razdražljivost, česte promene raspoloženja), a posebno za sprečavanje ili ublažavanje bolesti kao što je osteoporoza pre svega zbog obilja kalcijuma koji sadrži. Idealan je i kog kožnih bolesti kao što su psorijaza i ekcem a može se koristiti i za spoljnu upotrebu za uklanjanje peruti i stimulisanje rasta kose. Poznat je i u detoksikaciji tela ali i kao regulator telesne mase, leči probleme sa probavom i brojne upalne procese koji mogu zahvatiti organizam.
Količina koju kupujete je dovoljna da se napravi 1 litar kefira. Zrnca se brzo razmnožavaju pa ćete vrlo brzo moći da pravite i mnogo više. Kefirna zrnca su aktivna, svakodnevno se menja mleko, nisu zamrzavana tako da možete odmah početi sa pravljenjem svog napitka. .
  Postupak za pravljenje je jednostavan a sve što vam je potrebno su staklena tegla, plastična cediljka, plastična ili drvena kašika i posuda u koju če te sipati napravljen kefir ona može biti od bilo kog materijala samo zrnca ne smeju doći u kontakt sa metalom. Dakle,   procedite kefir malo ga properete par sekundi pod mlazom hladne vode (nije obavezno),   vratite u čistu teglu i sipate mleko. Ja ga pravim u frižideru, sutradan uveče a često i pre od 24h bude gotov, to se vidi kada surutka počne da se odvaja. Kefir može da se pravi i van frižidera, onda je malo kiselkastiji ali opet fantastičnog ukusa. Poželjno je promešati ga koji put. Dobijen kefir napitak bi trebalo da je blago kiselog i prijatnog ukusa. Kiselost ukusa varira i zavisi od srazmere mleka i količine kefir zrna, zatim i od temperature prostorije gde se čuva.
 Sekundarna fermentacija je termin koji se u ovom slučaju odnosi na odlaganje i čuvanje već napravljenog kefir napitka. Dakle, po izradi napitka sledi flaširanje (ne preporučuju se plastični ili metalni predmeti) i odlaganje napitka na sobnoj temperaturi (može se čuvati i do nedelju dana). Ovakvim odlaganjem proces fermentacije se nastavlja, što je izuzetno značajno za osobe netolerantne na laktozu i dijabetičare. Dužim fermentiranjem mikroorganizmi iz kefira prerađuju i poslednje ostatke mlečnog šećera (laktoze) u mlečnu kiselinu i ugljen-dioksid i otuda kiseli ukus. Ovakav kefir (48 sati čuvanja posle izrade) će biti najbogatiji folnom kiselinom i vitaminima B1, B6, B9. Povremeno mešanje odloženog kefira (jedanput na dan) je obavezno, da bi se kolonije kvasaca vratile u kefir i na taj način sprečio nastanak plesni. Sekundarnom fermentacijom se svakako maksimalizuje blagotvorno dejstvo kefira.
  Ko ga ne proba kajaće se, ko ga proba kajaće se što ga nije probao pre. :)
 Svako dobro u svakom slučaju!
Kefirna zrnca šaljem Post Expresom na kućnu adresu istog dana kada ga naručite za sutra do 12 ili 19h.

Obnovljen:

Cena: 300,00 din