Precizan merač vlage građe, ogreva, drveta itd.

Lokacija: Beograd - ostalo (Srbija, Beograd)
Garancija: Nema
Stanje: Novo

Tekst oglasa

NOV U KUTIJI  Izuzetno precizan profesionalni merač vlage za korišćenje u raznim delatnostima, za merenje vlažnosti drveta -ne kupujte vlažno ogrevno drvo. . . . građu. . parket. . . ako ništa pokažite prodavcu rezultat i spustite cenu : ), takođe meri vlagu kartona, papira, i drugih materijala -laka primena -kontaktnim iglama se meri vlažnost u materijalu. Primena: parket. . . ogrev. . . karton, univer, daske, OSB,   iverica, nameštaj oštećen vlagom i drugo.              

Specifikacija:              
Drvo opseg : 0-99.9 %             
Rezolucija : 0,1 %             
Tačnost : ± 0,5 %             
Elektrode dužina : 10mm             
Automatsko isključivanje : nakon oko 15 minuta             
Napajanje : 1 x 9V baterija ( baterija nije uključena u cenu )             
- preporuka :     uvek koristite originalnu  kvalitetnu bateriju 9V renomiranih proizvođača za tačne rezultate  -             
Materijal kućišta: ABS plastika             
Pogodan za : sve vrste drveta na našim prostorima. . . . tikovina , orah , hrast, Bela Topola , Bukva , kedar , Brest , Jela , Javor , Hrast , Trešnja, Bor , breza i sve ostale vrste drveta             

Paket uključuje:              
1 * Digitalni merač vlažnosti             
1 * Uputstvo za upotrebu /eng/Lično preuzimanje u Beogradu po dogovoru ili postexpress/bex


TEHNOLOGIJA SUŠENJA DRVETA

Pravilno sušenje i skladištenje drveta značajno utiče  na kvalitet i sadržaj vode u drvetu a to utiče, na toplotnu vrednost drveta. Veštačko sušenje je zbog visokih troškove  energije nekonkurentno. Trajanje sušenja zavisi od prirode drveta da li  se suše (oblice, cepke, itd), od vremena seče (izvor sadržaj vode drveta tokom zimskih meseci), iz tačke sušenja (sunčano vreme, sumnjivih ili vlažnim lokacija) i vrste drveta . Zbog ovih osobina je važna blagovremena i pravilna seča.              
Gomile moraju se pokriti i podići  sa zemlje. Balvani koje se  suše u hladu  posle godinu dana smanjiće sadržaj vode od 50%. Cepanice  se suše na suncu u pokrivenoj gomili. Posle 4 meseci  sušenja sadržaj vode  je  samo 20%. Ovo pokazuje da je veoma važno gde i kako suši drvo za ogrev.              
Ogrevno drvo treba čuvati u  prostoru koji je suv i ima obezbeđeno provetravanje (sprečava gljivice ili  insekate ). Sečke (čips) se čuvaju u različitim skladištima. Tokom cele godine snabdevanja čuvaju u velikim prostorijama sa provetravanjem i zbog rizika od paljenja uglavnom nisu u neposrednoj blizini kotla. Nedeljno ili mesečno snabdevanje sečkama  čuvaju u tzv „ bunkerima“ u blizini kotla. Prenosni  sistem (pužni ) automatski transportuje  sečke iz ostave. Čuvanje sečki je od ključne važnosti za održavanje njihovog kvaliteta. Ostava treba da bude suva i da ime obezbeđen protok vazduha. Važno je znati da se sečke  suši i u skladištu. Treba obratiti pažnju na požara, ali takođe kod sečki od vlažnog drveta može doći do procesa  truljenja.              
Na toplotnu vrednost najviše utiče  vlaga drveta. U procesu sagorevanja drveta voda isparava uz potrošnju energije.              
               
Da ispari 1 kg vode treba 0,68  kWh energije.  

Dakle ako ima  više  vode u drvetu koje koristimo više energije koristi se za isparavanje, a manje ostaje za naše grejanje!              
Sadržaj vode: odnos  kg sveže vode i  kg drveta             
Sadržaj vlage: odnos kg vode i kg suvog drveta

U pogledu sadržaja vode u drveća podeljena na:              
    sveže drvo - drvo odmah posle seče  vlažnosti 40%
    suvo drvo u šumi vlažnost od 20 do 40%,   - drvo oko pola godine, posle seče u slučaju seče po snegu. , odnosno oko 4 meseca posle seče u slučaju letnjih žetve,                  
    prirodno-sušeno drvo - drvo koje  se osuši najmanje šest meseci na vazduhu i na pokrivenom skladištu vlažnost  je  20%,              
    tehnički sušeno drvo (dehidracija), koja ima vlage od 6 do 15%             
Svakih 10% vode smanjuje toplotnu vrednosti drveta za 12%. Ako smo spalili suvo šumsko drvo troši se  1 / 4 energije  da ispari voda.
Obnovljen:

Cena: 2.400,00 din

Ovaj oglas više nije aktuelan!