Dušan Nonin-Tvrđava u Baču

Lokacija: Sremska Kamenica (Srbija, Novi Sad)
Tehnika: Ulje
Tema: Poznata mesta

Tekst oglasa

Autor: Dušan Nonin
Tehnika: ulje na lesonitu
Naziv: Tvrđava u Baču
Dimenzije: slika 47 x 33 cm / sa ramom 53 x 39 cm

Dušan Nonin slikar-konzervator rođen je u Bačkom Petrovom Selu 1924. godine. Diplomirao je 1954. g. na Aakademiji primenjenih umetnosti u Beogradu  gde je pokazao svoje intersovanje za zaštitu spomenika kulture, radeći na konzervaciji fresaka u crkvi Svete Sofije u Ohridu. Dugo godina je radio u vojvođanskom Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture, jedno vreme i na mestu direktora, a potom i u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture Crne Gore. Poznat je i kao kopista i slikar, učestvovao je u nizu kolektivnih i samostalnih izložbi, dobitnik je Oktobarske nagrade Novog Sada, Avgustovske nagrade Plužina i zlatnih formi UPIDIV-a.

Radio je na čišćenju, restauraciji i konzervaciji fresaka, zidnih slika i ikonostasa po celoj Vojvodini, ali i u brojnim spomenicima kultuture bivše SFR Jugoslavije. Učestvovao je u premeštanju živopisa manastira Dobričeva kod Bileća, što se smatra prvim takvim slučajem.
Takođe, radio je na jednom od najvećih poduhvata kod nas - skidanju i premeštanju živopisa manastira Pive u Crnoj Gori na lokaciju udaljenu tri kilometra, jer se na starom mestu pojavilo jezero prilikom gradnje hidroelektrane. Opsežni radovi su trajali 13 godina.
Na restauraciji i konzervaciji antičkog srednjovekovnog živopisa bio je angažovan više od četrdeset godina, nastojeći da vrati lepotu freskama i ikonama starih bogomolja.
Umro je 2001. godine u Novom Sadu.

Obnovljen:

Cena: 160,00 EUR

Dušan Nonin-Tvrđava u Baču